Δραστηριότητες του συλλόγου
  • Πρώτο μέλημα του συλλόγου ήταν να ενοικιαστεί χώρος, όπου λειτούργησε ελληνικό σχολείο για την εκμάθηση και εμπέδωση της γλώσσας μας σε μαθητές παιδικής και εφηβικής ηλικίας ελληνικής καταγωγής (30 τον αριθμό), αλλά και γνωριμίας τους με τον αρχαίο- και νέο- ελληνικό πολιτισμό, ιστορία και παραδόσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι δάσκαλοι διδάσκουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή αλλά με μεράκι!
  • το σχολείο τις πρώτες μέρες
    το σχολείο τις πρώτες μέρες οι πρώτοι μαθητές
    ...συνεύρεση...
  • Ο ίδιος χώρος λειτουργεί και ως λέσχη του συλλόγου με πολιτιστικές εκδηλώσεις, ελληνικό καφέ, τάβλι, σκάκι, και σιγά-σιγά καθιερώνεται ως στέκι των ελλήνων της Στάρα Ζαγόρας, για να «αναστηθεί» ο Ελληνισμός της πόλης, που είχε «πέσει σε νάρκη» από το 1983, όταν έκλεισε η λέσχη που διατηρούσαν έως τότε οι πολιτικοί πρόσφυγες.

  • 28 Μαρτίου 2004
  • Η πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος, μόλις μια βδομάδα μετά την ίδρυσή του, ήταν ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου...

  • 03 Απριλίου 2004
  • Eκδήλωση στη λέσχη (η πρώτη στον χώρο μας) για την επέτειο (1 Απριλίου 1955) της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη της Αγγλικής αποικιοκρατίας.


    16 Απριλίου 2004
  • Συγκέντρωση των γυναικών του συλλόγου, σε μια προσπάθεια γνωριμίας και δημιουργίας γυναικείου τμήματος, όπου φάνηκε εν μέρει η προθυμία για προσφορά, που όμως (για να λέμε και την αλήθεια) έμεινε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.


    Απρίλιος 2004
  • Πρώτη συνέντευξη και δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα, με θέμα τον νεοϊδρυθέντα ελληνικό σύλλογο στη πόλη και τα σχέδιά του για διοργάνωση εκδήλωσης για την Ολυμπιάδα.


    14-05-2004
  • Πρώτη επίσκεψη και βοήθεια με τρόφιμα (ντολμαδάκια προσφορά της «Παλίρροια»), ρούχα κλπ., στο ορφανοτροφείο "Balgarka".

  • 26-05-2004
  • Επίσκεψη στη λέσχη, του Επιτετραμμένου της Κυπριακής Πρεσβείας στη Σόφια κ. Ανδρέα Ιγνατίου...
    ...που συναντήθηκε με Κύπριους φοιτητές και άλλα μέλη του συλλόγου...

    ... και έγινε η αφορμή να δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη και οι σκοποί του συλλόγου μας, αφού το γεγονός κάλυψε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός...
    ...στον οποίο δόθηκαν συνεντεύξεις από τους:

    κ. Πρέσβη, ενημερώνοντας το τηλεοπτικό κοινό της Στάρας Ζαγκόρας για τις προθέσεις της Κυπριακής πρεσβείας για συμπαράσταση και βοήθεια προς τον σύλλογο...
    ...και τον πρόεδρο του συλλόγου, που μίλησε για τους σκοπούς και το πρόγραμμα του νεοϊδρυθέντος φορέα.

    12-06-2004
  • Δεύτερη επίσκεψη σε ορφανοτροφείο ονόματι "Teofano Popova", για βοήθεια με τρόφιμα (προσφορά της οικογένειας Μαργαρίτας και Ματθαίου Μπρούλη) και ρούχα, γεγονός που επίσης καλύφθηκε από τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

    13-06-2004
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της ελληνικής κοινότητας στην Στάρα Ζαγόρα, βάσει φωτογραφικού και άλλου υλικού που διαφύλαξε από το 1983, μας παρέδωσε και εμπιστεύθηκε ο τελευταίος πρόεδρος της οργάνωσης των πολιτικών προσφύγων Στάρας Ζαγόρας (πριν διαλυθεί) κ. Στ. Τσανάκας.
    Σημειωτέον, αυτό το υλικό το φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί για μας είναι ιστορικό κειμήλιο.


    15-06-2004
  • Πρώτη συνάντηση γνωριμίας αντιπροσωπίας του συλλόγου με τον δήμαρχο της πόλης Evgeniy Zhelev, που:
    -τον ενημερώσαμε για την ύπαρξη και τους σκοπούς του σύλλογό μας,
    -προτείναμε την διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα (πρόταση που δέχτηκε ένθερμα) και
    -του θέσαμε το ζήτημα εύρεσης λέσχης σε κτίριο Δημοτικής ιδιοκτησίας, μια που το κόστος του μισθωμένου χώρου που στεγάζεται η λέσχη είναι δυσβάσταχτο για τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ο σύλλογος.


    22-06-2004
  • Συμμετείχαμε μετά από πρόσκληση της δημάρχου του 2ου διαμερίσματος (δυτικές συνοικίες) της Στάρας Ζαγκόρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σχετική με την προώθηση της συνεργασίας των λαών.
    Εκεί η χορωδία του 10ου 9-τάξιου Δημοτικού σχολείου, χάρις στην ευγενική προσφορά της δασκάλας μουσικής Zhaneta Dimova (μέλος του τμήματος "Φίλοι της Ελλάδας" του συλλόγου μας), τραγούδησε ελληνικά τραγούδια παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου που με τη συμβολή μας, είχε συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό της.


    Η Ολυμπιακή φλόγα «άναψε» στη Στάρα Ζαγκόρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών της Αθήνας!

    03-07-04
  • Με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και την διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τη Σόφια στις 07-07-04, συλλάβαμε την ιδέα (ακόμα ως επιτροπή πρωτοβουλίας ίδρυσης του συλλόγου από τον Φεβρουάριο 2004) διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικές με την Ολυμπιάδα στην πόλη μας. Και ενώ επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις, λάβαμε επιστολή από την ομάδα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Αλεξανδρούπολης για ανταλλαγή επισκέψεων των ομάδων παλαιμάχων των δυο πόλεών μας. Έτσι αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τον αγώνα στην Στάρα Ζαγκόρα με τις εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα. Η κατ΄ αυτό τον τρόπο διαμορφωμένη πρότασή μας βρήκε αμέριστη συμπαράσταση, από τον δήμαρχο της πόλης μας κ. Ζέλεβ, που όπως προείπαμε αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ιδέα!
    Κατόπιν αυτού, διοργανώσαμε από κοινού με τον Δήμο Στάρας Ζαγόρας, το Σάββατο 03-07-04, Γιορτή της Ολυμπιάδας. Για την Γιορτή καλέσαμε από κοινού με τον Δήμο Στάρας Ζαγκόρας και παρευρέθηκαν από Ελλάδα, εκτός της ομάδος παλαιμάχων Αλ/πολης με επικεφαλής της αποστολής τον
    δήμαρχο κ. Αλεξανδρή και ο τότε αντινομάρχης Έβρου - κ. Σταματόπουλος, ο βουλευτής Έβρου κ. Κελέτσης, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξ/πολης και Νάουσας.
    Εκ μέρους της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, μας τίμησε με την παρουσία της η ιδιαιτέρα γραμματέας του Πρέσβη κ. Νερολόγου, ενώ το Προξενείο Φιλιππούπολης εκπροσώπησε ο κ. Φίλιππας.
    Όλοι οι επισκέπτες έτυχαν εγκάρδιας υποδοχής εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αλλά και των μελών του συλλόγου. Σημειωτέων ότι εκ μέρους του συλλόγου μας, πάντα δίπλα στην αποστολή, εθελοντικά, υπήρχε κάποιο μέλος γνώστης των δύο γλωσσών προς διευκόλυνση. Είχαν «επιστρατευτεί» τότε εθελοντικά περί τα 20 μέλη του συλλόγου, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ακούραστα, ανάλογα με τις ανάγκες μιας Γιορτής που διήρκεσε όλη μέρα!
    Ημέρα όπου η πόλη κινήθηκε στο ρυθμό του Ολυμπισμού

    Το πρωί, πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, ο κ. Ευγκένη Ζέλεφ
    υποδέχτηκε τον κ. Αλεξανδρή και τους δημοτικούς συμβούλους Αλ/πολης και Νάουσας στο γραφείο του.
      • Στις 10:00 στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησαν αθλητιικοί αγώνες μαθητών, με απονομή επάθλων στους νικητές από τους δημάρχους των δύο πόλεων Στάρας Ζαγκόρας και Αλεξανδρούπολης, μπροστά στο δημαρχείο.

    Κατόπιν, οι επίσημοι προσκεκλημένοι οδηγήθηκαν και παρευρέθηκαν στην έναρξη Πανβουλγαρικών αγώνων καλλιτεχνικής γυμναστικής.
    Μετά ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της πόλης, μεταξύ των οποίων
    «Αγιάσμο» το δάσος - «πνεύμονας» της πόλης και στα νεολιθικά κτίσματα ιστορίας 7000 χρόνων, καθώς και στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις τένις.
    Φυσικά, δεν επιτρέπεται ελληνική αντιπροσωπία να έρθει στην πόλη και να μη γευματίσει στου
    «Μάνθου», και μετά να πιει καφέ στη λέσχη του συλλόγου!
      • Στις 17:30 διεξήχθη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Μπερόε-Στάρας Ζαγόρας και Αλεξανδρούπολης στο στάδιο “Lokomotiv”, με αποτέλεσμα 2:1 υπέρ της Μπερόε.

      • Στις 20:00 στο
      κατάμεστο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της πόλης, έλαβε χώρα ανοιχτή πολιτιστική εκδήλωση που περιελάμβανε:
        -Αναπαράσταση της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας από μαθήτριες του σχολείου μας
        -Προσφώνηση επισήμων.
        -
        Απονομή βραβείων στους νικητές των αθλημάτων συμβολικά με κότινο (στεφάνι ελιάς) που παραγγείλαμε ειδικά από Ελλάδα,
        -Χαιρετισμός παλαίμαχων Ολυμπιονικών από τη Στάρα Ζαγκόρα:
        Στάντσο Κόλεφ και Ιβάνκα Κόλεβα (νικήτρια παραολυμπιακών αγώνων)
        -
        Σύντομη ιστορική αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, σχετίζοντάς το με την ολυμπιακή εκεχειρία και τονισμό της ανάγκης για ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών της περιοχής και του κόσμου, προωθώντας για άλλη μια φορά τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και περνώντας μηνύματα όπως έλλειψη αναγκαιότητας ύπαρξης των υπουργείων αμύνης κλπ.
        -Επιδείξεις αθλημάτων
        καλλιτεχνικής γυμναστικής και πολεμικών τεχνών από ομάδες της Στάρας Ζαγκόρας
        -Απαγγελία ποιήματος έλληνα ποιητή στη βουλγαρική.
        -Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το
        άκουσμα τριών ελληνικών τραγουδιών από την προαναφερθείσα μαθητική χορωδία του 10ου δημοτικού σχολείου υπό την καθοδήγηση πάντα της Zhaneta Dimova.

    Με μία δόση υπερηφάνειας θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε τα εξής:
      1. Χάρη στην πρωτοβουλία μας, μία ολόκληρη μέρα, για πρώτη φορά όλη η πόλη «μιλούσε» για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τις πανανθρώπινες αξίες της, εκπληρώνοντας μία από τις αρχές του καταστατικού μας: «…Διάδοση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, τρόπου ζωής και παραδόσεων....», αλλά και
      2. Δημιουργήσαμε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δήμων Στάρας Ζαγκόρας και Αλλ/πολης, αφού γίναμε η αφορμή ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων που συνεχίζουν μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλων. Με αυτό τον τρόπο, εφαρμόσαμε στη πράξη τον πρώτο από τους σκοπούς του συλλόγου, όπως αναγράφονται στο καταστατικό του: «…Δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας, αλληλοσεβασμού και φιλίας μεταξύ των λαών της Βουλγαρίας, Ελλάδας και Κύπρου, σε επίπεδο πολιτών και κρατών…»

      Τι έγραψαν για τη Γιορτή τοπικά ΜΜΕ: “StaroZagorski novini” - πριν τη Γιορτή γραφείο τύπου δήμου Στάρας Ζαγκόρας - πριν τη Γιορτή γραφείο τύπου δήμου Στάρας Ζαγκόρας 2 “StaroZagorski novini” - μετά τη Γιορτή “Business Poshta” - μετά

      συνέχεια...
...τι κάναμε το υπόλοιπο του 2004...